© 2011 Jonathan Corsmit

Flehite

Het in Amersfoort gevestigde historisch Museum Flehite is een museum met collecties en tentoonstellingen die hun oorsprong vinden in Amersfoort en de lokale streek, Eemland. In 1880 opgericht door de Oudheidkundige Vereniging Flehite om de geschiedenis van de stad en de omgeving te tentoonstellen, is het museum tegenwoordig ook een plek waar moderne kunst uit de omgeving te bekijken is.

Het museum als historisch object Museum Flehite is gevestigd in drie huizen die in 1540 oorspronkelijk als woonhuis gebouwd werden. Ze werden later ook gebruikt als pakhuis of militair hospitaal. In de tweede helft van de vorige eeuw werden ze samengevoegd tot de rest van Museum Flehite. Tegenwoordig huizen ze ook een deel van de collectie en door hun historische waarde zijn ze daar zelf ook onderdeel van!

Collectie Museum Flehite bevat meer dan 20.000 historische voorwerpen en kunstwerken. Er zijn onder andere al 2500 kaarten en plattegronden, tekeningen en schilderijen op de website te bekijken. In de toekomst zal de gehele collectie online te bekijken zijn.