© 2011 Jonathan Corsmit

Het Cavaleriemuseum

Het Cavaleriemuseum is in Amersfoort op de Bernhardkazerne. De uitgebreide expositie van het Museum Nederlandse Cavalerie is ondergebracht in twee gebouwen.

Sint Jorisgebouw

In het eerste gebouw, het Sint Jorisgebouw. Worden kleinere voorwerpen zoals uniformen, handvuurwapens en schaalmodellen geëxposeerd. Het is allemaal ingedeeld in verschillende categorieën. Zoals, historische introductie, de paardentijd en de periode van wielen en rupsbanden.
Ook is er in het Sint Jorisgebouw een functionele ruimte voor tentoonstellingen, lezingen en andere bijeenkomsten.

Tweede museumgebouw

Het tweede gebouw is vernoemd naar de gelijknamige eerste pantserwagen van de Nederlandse Cavalerie. De (Zweedse) Landsverk. In dit gebouw wordt een groot deel van de collectie historische Cavalerievoertuigen tentoongesteld.

Veel pantservoertuigen waarmee in voormalig Nederlands – Indië werd opgetreden en tanks en pantservoertuigen uit de periode Koude Oorlog vullen de rest van de linkervleugel en de grote hal van het Landsverkgebouw.

De tanks van verschillende pantserwagens worden ook geëxposeerd in de open lucht tussen het Sint Jorisgebouw en de Landsverk.