© 2011 Jonathan Corsmit

Militaire Luchtvaart Museum

In het Militaire Luchtvaart Museum komt u meer te weten over de militaire luchtvaart van Nederland en het fenomeen vliegen. De vliegtuigen, helikopters, objecten en historisch materiaal tonen samen het historisch erfgoed van de militaire luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, de Marineluchtvaartdienst en vooral van de Koninklijke Luchtmacht. Het museum is in verschillende zalen opgedeeld.

De Snijdershal
De Snijdershal neemt u mee terug in de tijd. Fotomateriaal, film, uniformen en natuurlijk de vliegtuigen zelf geven een beeld van de belangrijkste perioden uit de ontwikkeling van de militaire luchtvaart vanaf 1913. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog ontwikkelt de militaire luchtvaart zich, van Farman tot Spitfire, in snel tempo. De militaire luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger komt in een speciale afdeling aan bod.

De Vreeburghal
De Vreeburghal toont jachtvliegtuigen, helikopters en lestoestellen van de Koninklijke Luchtmacht en de Marineluchtvaartdienst van 1950 tot heden, zoals de F-16. In de unieke interactieve presentatie ‘Techniek in en om het vliegtuig’ komt u meer te weten over de ontwikkelingen op het gebied van vliegtuigconstructie, motoren, cockpits en camouflage. De expositie ‘De Koninklijke Luchtmacht na de Tweede Wereldoorlog’ toont een beeld van het materieel, de taken en het personeel ingezet in deze periode.

Het Flying Centre
In het Flying Centre is van alles te ontdekken over het fenomeen vliegen. En kun je in opleiding tot vlieger. Altijd al willen weten hoe het mogelijk is dat een vliegtuig schijnbaar moeiteloos het luchtruim kiest of hoe een F-16 bestuurd wordt? In het Flying Centre krijgt de bezoeker door het zelf te ervaren antwoorden op deze en meer vragen.

Faciliteiten museum
In onze Museumshop De Brik in de Vreeburghal is een ruim assortiment aan artikelen op het gebied van militaire luchtvaart en vliegen beschikbaar. Proef ook de sfeer van een Officiersmess uit de jaren ’30 in Museumcafé Escadrille. Bij mooi weer kunt u gebruik maken van terras en picknickplaats op het buitenterrein.
Bovendien is het museum gratis te bezoeken. Tevens is het Militaire Luchtvaart Museum uitstekend toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In het museum staan 4 rolstoelen beschikbaar voor minder validen.