© 2011 Jonathan Corsmit

Speelklok Museum

In hartje Utrecht zit het bijzondere Speelklok museum, naar eigen zeggen ‘het vrolijkste museum van Nederland’. In het museum is een grote collectie automatisch spelende muziekinstrumenten te bekijken en te beluisteren.
Het museum heeft een bonte verzameling van allerlei verschillende soorten zelfspelende muziekinstrumenten van de 15e eeuw tot nu. Speeldozen, klokken met speelwerken, pianola’s, automatisch spelende piano’s, dansorgels en een torenuurwerk met carillon, het is er allemaal. Elk uur tijdens de rondleiding brengen de rondleiders de instrumenten tot leven door ze te laten spelen. Maar ook door verhalen over de instrumenten te vertellen die vaak grappig of bijzonder zijn. De instrumenten zijn vaak op een prachtige manier versierd en gemaakt.
Het repertoire van de verschillende instrumenten loopt uiteen van weense wals tot tango of smartlap. Zo nu en dan wordt er ook een hit van nu in een ouderwets jasje gestoken. Het museum speelde al met het duo c-mon & kypski op het domplein en de utrechtse artiest Spinvis verzorgde een concert met de instrumenten uit de collectie.
Sinds kort kan de bezoeker ook zien hoe de muziekdozen worden gemaakt. Voor iedereen die benieuwd is naar het vakmanschap van de restauratoren van de het museum is een bezoek aan het restauratieatelier een must.