SvJ-docent Bart Alberink betreurt verdwijnen radiodocumentaire

02·08·2007
By

Toen een radio nog een kunstwerk was.Vandaag in NRC-Handelsblad een artikel van Raymond Krul over de RVU Radioprijs. Daarin onder andere een kort interview met Bart Alberink, docent radio op de School voor Journalistiek in Utrecht. Alberink zegt het jammer te vinden dat de omroepen geen behoefte meer hebben aan radiomakers, maar wel aan multifunctionele RTV-verslaggevers. Daarnaast signaleert hij dat er steeds minder docu’s op de radio te horen zijn. „Ik had gehoopt dat er iets zou veranderen nadat 747 AM, bij uitstek de zender voor documentaires, werd omgedoopt in Radio 5. Maar ik bespeur nog weinig nieuws onder de zon. Vroeger had je een prachtig documentaireprogramma als Damocles. Maar ook dat is inmiddels ter ziele en vervangen door zo’n babbelprogramma. Er is gewoon geen klimaat meer waarin de documentaire goed gedijt”, aldus Bart Alberink in NRC-Handelsblad.

Tags:

4 Responses to “ SvJ-docent Bart Alberink betreurt verdwijnen radiodocumentaire ”

  1. roland van veen on 20·08·2007 at 10:21

    Er schijnt ook geen klimaat meer te zijn waarin het goede interview gedijt.

    En dan zijn er gelukkig mensen die iets beginnen als HetGesprek.tv! Als je denkt dat je iets goeds te bieden hebt, biedt dat dan. Of zoek naar manieren om daar te komen. Ik denk dat je, zeker als het digitale themageweld echt los gaat barsten, ook een special interest ‘ iets’ kunt maken voor documentaires.

    gewoon creatief zijn!

  2. roland van veen on 20·08·2007 at 10:24

    ik heb wel een ideetrouwens!

  3. Job Twisk on 21·08·2007 at 00:28

    Journalisten zouden wat meer ondernemersbloed moeten krijgen..!
    @Roland. Wat bedoel je met het ‘digitale themageweld’? Heb je het dan naast tv dus ook over radio?
    We zouden op de opleiding eens moeten nadenken over hoe het genre radio-documentaire opnieuw uitgevonden zou kunnen worden in deze tijd. Daarbij zou je je als eerste moeten afvragen hoe de doelgroep radio ervaart. Als je daar enigszins zicht op hebt, dan zou je een aantal vormen kunnen gaan bedenken en deze voorschotelen.
    Nu we er toch over bezig zijn…
    Ik heb sinds kort het pakket met digitale themakanalen uitgebreid. Ik moet zeggen, ik kijk heel veel naar /Geschiedenis en HollandDoc (maar ook 3voor12Central, Cultura, etc). Ik durf te zeggen dat het in het weekend om een groot aantal uren gaat. En wat een plezier beleef ik eraan. Diogenes, het Gat van Nederland, allemaal prachtige televisie, en ik heb daar nog nooit iets van gezien. OMdat ik toen nog te jong was, of, zoals in het geval van herhalingen van recente afleveringen van Tegenlicht, gewoon nog niet had gezien ivm drukke agenda. Wat mij persoonlijk betreft hangt het succes van de geleverde content daarom af van de mate van de beschikbaarheid ervan, en niet zozeer van de vorm/genre/lengte. Weet de publieke omroep haar archief zo goed mogelijk te ontsluiten, dan weet ik zeker dat daar veel mensen plezier aan zullen beleven.

  4. roland on 21·08·2007 at 04:29

    @job, dan doel ik op de ontwikkelingen op narrow casting gebied, en ook naar het aantal partijen (en vooral welke) zich bezig (gaan) houden met (aanbieden van) digitale tv.
    Een ontwikkeling die mi niet zonder themakanalen kan. Breed programmeren is echt nietd e bedoeling daar. Kijk naar het succes van comedycentral, vrouwentv (net5) en sentiment (KRO?)dingen.

    Natuurlijk keek je al naar NostalgieNet

    Over radio: volgens mij hoef je helemaal niets te veranderen, dat is mijn kritiek ook. Iedereen denkt altijd maar dat het medium de inhoud bepaalt, maar dat is de makkelijke weg vind ik- en bovendien voeding aan voor het idee dat ergens een bepaald klimaat iets tegnhoudt-. Je kunt ook eens proberen een nieuw kanaal/platform te vinden om je produkt opnieuw te brengen, als je gelooft dat het goed genoeg is moet je niet gaan zitten mokken. De radiodocu is gewoon geweldig. Ik heb er heel veel op mijn Ipod staan (perfect voor docu’s maar waar zijn de aanbieders?) heb genoten van debesteradio.nl en destijds het grenzeloosgeluid festival een programma op destijds 747 -ook per podcast-. Willen freelancers hun items wel beschikbaar stellen? Is dat al gemakklijk gemaakt?

    en ik heb wel een (goed) idee waar we aan zouden kunen werken. Hebben we Bart natuurlijk ook bij nodig.

    zoiets?

Leave a Reply