Weapon of War is winnaar

27·05·2010
By

AMSTERDAM – De Dick Scherpenzeelprijs 2009 is toegekend aan Femke en Ilse van Velzen, die de documentaire Weapon of War maakten. Juryvoorzitter Froukje Santing, oud-correspondent NRC Handelsblad, reikte de persprijs van 10.000 euro uit in Amsterdam.

In de winnende productie vertellen daders over verkrachtingen in oorlogstijd in Kongo. De jury oordeelde dat de makers heel mooi de volstrekte hulpeloosheid van de verzoening in het door geweld en verkrachting verscheurde Congo in beeld hebben gebracht¹.

Andere genomineerden waren Thomas Erdbrink, met zijn artikelen in NRC over de burgeropstand in Iran en Bette Dam, zij schreef het boek Expeditie Uruzgan. De aanmoedigingsprijs 2009 kwam te vervallen omdat er, volgens het reglement, te weinig inzendingen waren.

De Dick Scherpenzeel Prijs is genoemd naar Dick Scherpenzeel, pionier in de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Tot de eerdere winnaars van de prijs behoren radioverslaggever Jacqueline Maris, NRC-journalist Dick Wittenberg, fotograaf Kadir van Lohuijzen en freelancer Tjitske Lingsma.

Zie verder: Dick Scherpenzeelstichting

Tags:

Leave a Reply