Als een redactielid van CampusBlog door Israël reist, wil hij natuurlijk ook de muur zien. Of eigenlijk: de twee muren, de klaagmuur en de muur waar heel veel over geklaagd wordt. Zo ook door Kais, een Palestijnse dertiger die in Jeruzalem woont. Hij moet elke dag voor zijn werk (bij een Palestijnse bank) aan de andere kant van de muur zijn. Dit kost hem soms uren.

Het begon met een checkpoint, gewoon een huisje dat neergezet werd. Er werd  gecontroleerd wie of wat er tussen Palestina en Israel reisde, en dat had toen niet veel om het lijf. Af en toe werd iemand gefouilleerd. Dat huisje werd groter en groter. Je moest een poortje door, toen werd er nog een poortje achter gebouwd, toen moest je twee poortjes door, er kwamen camera’s te hangen, scans… het werd steeds erger. Uiteindelijk kwam de muur.

Een bron van inspiratie voor hedendaagse kunstenaars. Zo schreef voormalig Pink Floydlid Roger Waters ‘Tear down the wall’ op de muur, de titel van een van zijn , dat iedere ouderling nog doet denken aan het downtearen van de Berlijnse muur. Kais zelf is meer van van Banksy’s graffiti: