Stel je voor: je hebt net een heerlijke maaltijd besteld in een chique restaurant wanneer de ober beleefd vraagt: ‘Wilt u de wijn voorproeven?’ Begin je dan direct met een ernstig gezicht te gorgelen of trek je wit weg omdat je je geen houding weet te geven in het bijzijn van je tafelgezelschap?

Campusblog vroeg de Betuwse wijnteler Dik Beker om uit te leggen hoe het proeven van wijn op de juiste manier nou eigenlijk in zijn werk gaat. En wat bleek? Het drinken van een glaasje gegist druivensap is niet alleen voor kenners en hotemetoten weggelegd. Iedereen die graag een fles wijn uit de kast trekt voor een proost-, zuip-, of borrelgelegenheid kan de drank leren beoordelen. “Om wijn te proeven zijn een aantal dingen van belang”, zegt Dik. “Namelijk de kleur, de geur, de smaak en de afdronk.”

Hij legt de wijze uit waarop de wijn beoordeeld moet worden. “Want anders kun je niet goed proeven.” Campusblog raadt je aan een fles open te trekken en aan de hand van het filmpje te testen. Hopelijk smaakt hij net zo lekker als de zelfgemaakte bleekrode drank van Dik. Zijn eindoordeel kunnen we je alvast wel verklappen:”Ik kan niet anders zeggen: de lekkerste rosé die we tot nu toe gemaakt hebben”.