Het festivalseizoen is alweer enige tijd geleden losgebroken. Tenten vol met muziek, kunst en theater lokken Nederlanders uit hun behaaglijke huizen en dagelijkse sleur. Op pad gaan om je te laten verrassen; daar gaat het om. Opkomend is de combinatie van kunst en wetenschap op festivals. Het samenspel van deze twee disciplines boeit. Afgezien van puur vermaak komt er plots ook kennis om de hoek kijken. De jonge kunstenares Ivanka Annot is groot voorstander van het verenigen van kunst en wetenschap om de zintuigen te laten prikkelen.

 

Zij stak veel tijd en liefde in het project ‘Illuminating your brain on performance art’, dat voor het eerst vertoond werd tijdens de Nacht van de Kunst en Wetenschap in Groningen. Voor Campusblog omschrijft ze het multidisciplinaire schouwspel dat bestond uit live optredens en een beeldende installatie: “Op drie meter hoogte hing een cirkelvormig systeem, behangen met licht en snoeren. In het midden daarvan, op de grond, stond een grote witte behandelstoel. Om de tien minuten kon een toeschouwer daarin plaatsnemen, om vervolgens vier elektrodes op het hoofd bevestigd te krijgen. Hiermee werden de hersengolven van de bezoeker gemeten en omgezet in licht. Wat er gebeurde in het brein werd direct zichtbaar door verschillende kleureffecten. Wanneer een persoon ontspande, waren de alfa-golven dominant, wat zich vertaalde in groen licht. Op momenten van stress en onrustigheid waren de beta-golven sterker en dat vertaalde zich naar meer en overwegend rood licht.”

 

 

Dansers en musici probeerden elk op hun eigen manier de ‘state of mind’ van de toeschouwers en in het bijzonder de persoon op de stoel, te beinvloeden. De musici keken hierbij naar het Mozart effect; is het waar dat muziek van Mozart een andere hersenreactie teweeg brengt dan andere klassieke muziek? De dansers improviseerden een interactieve performance. Eerst probeerden ze te kalmeren, door heel rustig, synchroon en elegant te dansen. Plots gingen ze over op intimiderende en chaotische dans, waarbij ze probeerden een stress- of onrustreactie op te roepen. Het totaal was een flink schouwspel. Je zag een installatie met lampen, een persoon aan snoeren in de stoel, een interactieve performance van professionals en een lichtshow gedirigeerd door de hersengolven van de persoon in de stoel.

‘Illuminating your brain on performance art’ is het resultaat van de samensmelting van twee ideeën. Tijdens een projectweek op Academie Minerva kreeg Ivanka het idee om een installatie te bouwen die hersengolven visualiseert. “Ons thema was verlichting en ik ging op zoek naar de verlichting in kunst. Gezien mijn achtergrond (zij studeerde enkele jaren biomedische wetenschappen – red.) in neurowetenschappen kwam ik al snel bij de kern van de mens en de plek van verlichting: het brein.”

 

 

Een verbeelding maken van het ervaren van kunst leek de ultieme weergave van verlichting in kunst. Samen met twee klasgenoten werkte ze het idee uit en bouwde een prototype. Nog in diezelfde week kwamen ze via via in contact met Kirsten Krans, de programmeur van Studium Generale van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij had in het kader van ‘De Nacht van Kunst en Wetenschap’ twee lezingen georganiseerd die ingingen op de link tussen het brein en dans en muziek. Al snel werd duidelijk dat hun ideeën elkaar perfect aanvulden. Ze besloten samen te werken. “Wij bouwden een installatie die hersengolven visualiseert en zij zorgde voor optredens van professionele dansers van Random Collision en musici van het Noord Nederlands Orkest.”

Het project sloeg goed aan bij het publiek. “De magie van het geheel is de creatie op het moment van toeschouwen. Zoveel elementen smelten op dat moment samen tot een ervaring speciaal voor degene die kijken.”

Als eerstejaars kunstacademiestudente beschouwt Ivanka het als enorme luxe om met professionals samen te hebben kunnen werken en tentoon te stellen op een evenement als De Nacht. “We hebben gemerkt dat je ver kan komen met een goed concept waar je echt voor gaat. En dat het pas interessant voor anderen kan worden als je liefde hebt voor je project en gewillig bent er moeite en tijd in te steken.”

Wil je ook graag eens plaats nemen in de behandelstoel? Er is een grote kans dat het geheel herhaald zal worden op het Noorderzon Performing Arts Festival eind augustus in Groningen.