Met de vergrijzing in beeld zal in 2040 meer dan een kwart van de bevolking ouder dan 65 jaar zijn. Daarmee zitten we in het kielzog van Japan, het snelst vergrijzende land ter wereld. Wel worden we steeds beter oud. Toch blijft de 98-jarige fanatieke zwemmer meneer Van Duin uit Utrecht een uitzondering…

Hij is geboren op 7 juli 1914 in Zierikzee en maakte (onbewust) de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog (als officier in het Nederlandse leger) en de Politionele Acties mee. Tijdens dit laatste conflict diende hij vier jaar lang, naar zijn mening veel te lang en tegen zijn zin, als arts in voormalig Nederlands-Indië. Naast al het oorlogsgeweld beleefde hij als arts ook hele mooie ervaringen: hij zag meer dan 1000 kinderen ter wereld komen.

Zwemmen lijkt eigenlijk min of meer de rode draad door zijn leven te zijn, al is hij nog altijd niet in het bezit van een zwemdiploma. Opgegroeid in Zeeland leerde hij zichzelf zwemmen langs de dijken en in kreekjes. Als jongen zwom hij van Bruinisse naar St. Phillipsland en in zijn latere diensttijd in Nederlands-Indië genoot hij van zijn zwemtochten aldaar. In 1933 verhuisde Van Duin naar Utrecht en studeerde hier chemie, later raakte deze studie wat op de achtergrond toen hij in 1946 het aanbod kreeg om een artsenopleiding te doen, in ruil voor diensttijd-verkorting in Nederlands-Indië. Hoewel hij dacht slim te zijn, werd hij alsnog voor vier jaar gestrikt.

Tot op de dag van vandaag neemt hij dagelijks de bus om in zwembad De Kromme Rijn minstens een uur zijn baantjes te trekken en het lijkt hem op de been te houden. Een devies of levensmotto heeft hij niet echt, het oud worden zit in de familie: zowel zijn opa als vader werden dik in de negentig.   Veel gerookt heeft hij niet, en de drank gleed ook maar matig naar binnen. Hij dankt hij zijn leeftijd naar eigen zeggen aan zijn regelmatige leefstijl.

Voor nog zo’n oude sportfanaat, zie:

http://www.nujij.nl/sport/japanner-snelste-100-jarige-ter-wereld.11199441.lynkx#axzz1jzGYxlcY