Eventverslaggeving tijdens introweek, een terugblik

03·09·2007
By

Ons is gevraagd hoe we de introductieweek vanuit ons perspectief willen duiden, een poging daartoe:

We (Loek Essers en Roland van Veen) hebben inmiddels redelijk wat ervaring met de introweek van de School voor Journalistiek. We zijn dit jaar voor de vierde maal meegeweest. Een keer eerder als verse eerstejaars en twee keer als redactieleden van de kampkrant Propeduizelig.

Ieder jaar is de introweek een gigantische, onvergetelijke happening. Niet in de laatste plaats voor de medewerkers (twee docenten en veel studenten). Ieder jaar stelde iedereen dezelfde vragen: “wanneer en waar staan de foto’s online, wie heeft de pdf’jes van Propeduizelig eigenlijk allemaal, en die geweldige videocompilatie, waar is die gebleven?” Dat soort vragen dus.

BEGIN
Internet is (of heeft) op veel dingen een antwoord, zo ook op deze vragen. Samen met Daan Wiegerinck en Michiel de Vries zetten we eerst een nieuwe, zakelijke introsite op. Vanuit de introcommissie was het verzoek gekomen om alle producties die op het kampterrein gemaakt werden op een centrale plek (de grote tent) te presenteren. Dan is het dus nodig dat die producties vergaard en samengebundeld worden, dat was het begin van BosBuzz.nl.

Ons doel was dus om alles wat er door de verschillende redacties gemaakt werd op diezelfde dag nog online te zetten. Daarvoor was vooraf wel wat communicatie nodig. We spraken af dat de radioploeg items aan zou leveren, Propeduizelig hun krant in pdf-formaat instuurde en tv hun items ook voor webgebruik wegschreven.

TV OP JE MOBIEL
Tijdens het kamp gaat de meeste (media-)aandacht van de studenten uit naar Radio en Propeduizelig. Dat is logisch want het geluid bij de radio stond snoeihard en de krant werd uitgedeeld tijdens het eten (en die kun je ook op de wc nog eens rustig lezen).

Tv had het moeilijker. ‘s Avonds werd er een televisie geïnstalleerd bij de radiotent. Maar dan barstte ook het feest in de grote tent los. Dag aandacht, dag verstaanbaarheid. Dat moest beter kunnen.

We besloten het videojournaal om te zetten naar een .3gp bestand. Dat betekent eenvoudig dat het je het op je mobiel kunt bekijken.

Moderne telefoons kunnen die filmpjes dan weer onderling met elkaar uitwisselen met behulp van bluetooth-techniek. We hebben die filmpjes dus naar een stuk of twintig eerstejaars/groepsbegeleiders ‘gestraald’, waarna zij dus in de gelegenheid waren om het op hun beurt door te geven. Een primeur.

SAMENWERKING
Verder verliep de samenwerking tussen de verschillende media uitstekend. Wat ons ook opviel was dat er inmiddels enorm veel technische kennis beschikbaar is onder de studenten. Er waren geen problemen waar we niet met z’n allen uitkwamen.

Daarnaast telden we een groot aantal van huis meegebrachte laptops. Wat mooi is: zo’n ding is niet meer ‘heilig’ (zoals twee jaar geleden bijvoorbeeld), er wordt mee gewerkt. Ze staan overal en nergens en iedereen mag er aan zitten als dat nodig is.

OPTIMEDIAAL
BosBuzz.nl was voor ons een mooie oefening in event-verslaggeving. We hebben er hard aan gewerkt en we hebben er weer veel van geleerd. We hopen ook dat de blog niet gezien wordt als een mooi staaltje crossmedialteit. De content is aangebracht door studenten die daar los van ons dagen aan gewerkt hebben.

Terwijl we op het kampterrein in gesprek waren met een docent kwam het woord optimedialiteit bovendrijven. Dat is wat BosBuzz uiteindelijk is geworden. Eenoptimediale archiefplaats waar volgend jaar met gemak weer aan gewerkt kan gaan worden!

Tags: ,

7 Responses to “ Eventverslaggeving tijdens introweek, een terugblik ”

 1. Job Twisk on 03·09·2007 at 07:43

  Roland. Dankjewel voor het duidelijke en uitgebreide verhaal over deze bijzondere introductieweek.
  Persoonlijk denk ik dat onze opleiding een mijlpaal heeft bereikt. Tot voor kort was het experiment van journalistiek en mediatechnologie alleen voorbehouden aan kleine groepen studenten in het derde of vierdejaar. Studenten die door de grote massa werden gezien als ‘nerds’. Jullie hebben het experiment naar voren gehaald. Sterker nog, jullie hebben het pontificaal gepresenteerd aan de eerstejaars studenten journalistiek.
  Waarvoor hulde!

 2. Job Twisk on 03·09·2007 at 07:48

  prachtfoto van de gecombineerde redactie trouwens!

 3. roland van veen on 03·09·2007 at 09:45

  @job,

  dank je, het nerdendom zijn we helaas nog niet ontstegen hoor. Getuige de opmerkingen af en toe haha.

  Mark Vos heeft inderdaad een mooi visitekaartje afgegeven deze introweek, hij heeft ontzettend mooie foto’s gemaakt!

 4. roland van veen on 03·09·2007 at 10:39

  lol ik gebruik het woordje ‘dus’ dus wel erg vaak. Dus….:(

 5. Sander K on 04·09·2007 at 03:04

  Dames en heren van de media, respect voor wat jullie neergezet hebben tijdens de intro. Volgend jaar weer?

  Waar kan ik solliciteren?

 6. Michiel de Vries on 13·09·2007 at 08:35

  Klasse, Roland en Loek! Ik heb met bewondering gekeken naar het enthousiastme rond dit internet-project. Fijn ook dat de redacties allemaal mee wilden werken. Je schrijft dat de samenwerking ‘uitstekend’ verliep, dat is mooi om te horen, want daar draait alles om. Door de drukte heb ik (als commissielid) er zelf niet veel van meegekregen. Nu ben ik met dit stukje aardig op de hoogte van hoe jullie de week hebben ervaren. Ok, Bedankt jongens!

 7. [...] This post was mentioned on Twitter by Loek Essers, rolandvanveen. rolandvanveen said: vroeger deden we dingen als .3gp journaaltjes verspreiden via bluetooth! http://bit.ly/fDggtZ en muntten we termen als 'optimedialiteit' [...]

Leave a Reply