Studenten massaal overtuigd van nut blogs bij redacties

14·09·2007
By

Meer dan de helft (51,4 %) van de geenqueteerde gebruikers van Schoolvoorjournalistiek.com ‘vindt het absoluut heel belangrijk’ dat de opleiding en studenten doorgaan met het inzetten van blogs bij de redacties in het derde en vierde jaar van de School voor Journalistiek. Dit is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat in juni 2007 door Schoolvoorjournalistiek.com werd gehouden onder 98 van haar gebruikers. In totaal namen 37 studenten de moeite om de enquete in te vullen. Bekijk zelf de resultaten van het onderzoek.

De geenqueteerden vinden dat de blogs ook bijdragen aan het leerzamer maken van de redacties. Zo vindt bijna 43 % het ‘leerzamer’ en 28 % het zelfs ‘een stuk leerzamer’. De studenten lijken ook loyaal te blijven aan ‘hun redactieblog’. Een groot deel is namelijk voornemens om het blog waar ze zelf aan hebben bijgedragen in de gaten te blijven houden. Van de ondervraagden zegt 34 % het daarmee ‘eens’ te zijn en 17 % procent is daar zelfs ‘helemaal mee eens’.

De tiende vraag van de enquete was een open vraag. De deelnemers konden daarbij suggesties geven voor verbeteringen van Schoolvoorjournalistiek.com en de subsites. Dat waren er nogal wat. Het complete overzicht met alle suggesties is hier te vinden. Hieronder alvast de belangrijkste op een rijtje:

 • Blogs moeten sneller worden, laadtijd is te lang
 • Handleidingen maken die beschrijven hoe je om te gaan met WordPress, de software waar de blogs op draaien
 • Nog meer studenten erbij betrekken, drempels gebruik verlagen
 • Meer promotie van de blogs
 • Ook eerste- en tweedejaars betrekken bij het bloggen

Aan een paar punten uit het rijtje hierboven wordt momenteel hard gewerkt. De performance van Schoolvoorjournalistiek.com kan en moet beter. Dat heeft op dit moment ook de prioriteit. De handleidingen zullen in de loop van periode 1 en 2 gemaakt gaan worden door vierdejaarsstudenten en WordPress-specialisten Loek Essers en Roland van Veen. Dit zal gebeuren in de vorm van een wiki en meerdere screencasts. In de wiki zal daarnaast ook de voortgang van Schoolvoorjournalistiek.com als social community van de School voor Journalistiek worden beschreven. Wie ook interesse heeft om, buiten de redacties om, een bijdrage te leveren aan Schoolvoorjournalistiek.com kan dat laten weten in de comments hieronder.

Tags:

2 Responses to “ Studenten massaal overtuigd van nut blogs bij redacties ”

 1. Loek Essers on 14·09·2007 at 08:36

  Uiteraard ga ik dat doen met Roland van Veen. En of we zo’n specialisten zijn zal blijken tijdens het maken van de wiki lijkt mij.

 2. Job Twisk on 14·09·2007 at 14:11

  Roland staat er nu ook bij..;-)

Leave a Reply