In Nederland is het wellicht niet de meest populaire sport, maar in India is afgelopen maand grof geld verdient met cricket. Serieus grof geld. De Indian Premier League (IPL) is een 1 maand durende cricketcompetitie in India, waarin de beste spelers van de wereld uitkomen en miljoenen worden verdient.

Om van het stoffige imago af te komen besloot de Indiase cricketbond drie jaar geleden een nieuwe prestigieuze Twenty20-competitie op te zetten, een verkorte vorm van cricket. Om de muntjes rijkelijk te laten vloeien zochten de heren van IPL contact met de Indiase jongeren, en dat zijn er nogal wat. Door de regels iets aan te passen zou een wedstrijd ineens drie uur duren in plaats van drie dagen. Een stuk aantrekkelijker voor deze jonge, snelle generatie.

YouTube
Vorig jaar sloot YouTube een deal met de IPL. Een van de meest bezochte sites wereldwijd ging het toernooi live streamen… en geld verdienen. De IPL was hiermee het eerste sportevenement dat live werd uitgezonden op YouTube. Om het beeld heen staat alles vol met advertenties.

Het Indiase cricket festijn is ook een van de beste betaalde sportcompetities van de wereld. Vergeet Cristiano Ronaldo. Volgens zakenblad Forbes verdienen de cricketers in een drie-uur durende wedstrijd tot wel 111.000 dollar(!).

Oranje boven
Overal in de wereld kom je Nederlanders tegen. Zo ook in de IPL. De Nederlandse Zuid-Afrikaan Ryan ten Doeschate verdedigde dit jaar de kleuren van de Kolkata Kight Riders. Zijn club schopte het zowaar tot de halve finale. Het toernooi werd overigens voor de tweede keer op rij door de Chennai Super Kings.

Hieronder neemt NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg ons mee in de wereld van het Indiase cricket.