Transgender én gelovig zijn blijkt een moeilijke combinatie. Tijdens het jaarlijkse Midzomergrachtfestival in Utrecht is er op dinsdag een discussie over geloof en homoseksualiteit. Dit jaar wil de organisatie van het festival zich meer richten op transgender. De discussie had dit jaar dan ook: Geloof en Transgender.

Vier transgenders, dat zijn mannen die zowel mentaal als fysiek als vrouw verder leven (of andersom) hebben

openhartig hun verhaal verteld in de Domkerk. Elk verhaal weerspiegelt een situatie waarbij het écht jezelf zijn soms niet kan combineren met je religie. Er zijn maar weinig kerken waar je als transgender welkom bent. De bijbeltekst: “God schiep de Mens, man en vrouw schiep hij hen.” is een populaire tekst om aan te geven dat God niet bedoelde dat er daar verandering in aan te brengen is. Zoals god je maakt, zo hoor je ook te zijn.

Een argument waarbij transgenders gewoon gelovig kunnen zijn, is dat god hen mentaal geschapen heeft als vrouw of man, en ze het verkeerde lichaam heeft gegeven. De veranderingen die aangebracht worden zijn nodig om te kunnen functioneren, om zo het best uit hun leven te halen. Er zijn ook bijbelteksten die die mening ondersteunen.

Veel bezoekers hadden aan het begin van de avond nog geen duidelijke mening. “Voor beide kanten is iets te zeggen.” zegt Sylvia Bruckman. Ze is een vaste bezoeker van de discussieavond, maar vindt dit een erg lastig onderwerp. “Het lijkt me niet de bedoeling dat je zomaar in God’s schepping aanpassingen aan kan brengen, en dat dat dan de bedoeling is. Anderzijds zou je dan ook geen operaties mogen uitvoeren. Kortom, ik weet het nog niet.”

Het persoonlijke verhaal van transgender Pauline raakt veel mensen. “Ik heb pas op mijn 52ste besloten de grote stap te wagen, en de operaties in gang te zetten. Mijn vrienden, collega’s en mijn ouders reageerden heel goed. Ze gunde mij om écht te gaan leven. Maar ik heb geen makkelijk verhaal. Ik krijg in de kerk geen functie meer, en ik heb mijn kinderen al tien jaar niet meer gezien.”

Fergus, een van de andere transgenders, vertelt hoe hij tot de conclusie kwam dat God het goed vindt. “Ik liep over straat, na een kerkdienst, en ik kreeg ineens zo’n warm gevoel door mijn hele lijf. Ik was in die periode veel aan het twijfelen over wat ik nou met mijn gevoel en vooral mezelf moest. Het leek alsof ik de volgende woorden direct te horen kreeg: “Wat je ook kiest, het is goed.” Ik was daar zo gelukkig mee.”

Bezoekster Sylvia heeft na de bijeenkomst wél een mening: “Ik denk dat het te accepteren is in het geloof. De verhalen van de mensen hebben indruk op mij gemaakt, ik kan me niet voorstellen dat God het niet goed vind als je gelukkig wil zijn, en wat ik zie bij deze mensen is dat ze pas gelukkig kunnen zijn als ze zichzelf kunnen zijn. Dat daar dan een hele operatie bij moet, dat is dan maar zo. Het doet niets af aan hoe je als mens bent.”

 

Het Midzomergracht Festival wordt elk jaar georganiseerd om de zichtbaarheid en de acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders te bevorderen.