In 2010 dronken we in Nederland gemiddeld zo’n 72 liter bier. Daarmee behoren we tot de gemiddelde bierconsument in Europa. In Tsjechië. Hoewel wij in Nederland ten opzichten van 2009 bijna een liter minder dronken, vloeit het bier in de stad Utrecht nog altijd rijkelijk. In Utrecht is er al eeuwen een biertraditie die mede door de duizenden studenten die de stad telt. Maar hoe is deze traditie eigenlijk ontstaan? Ooit telde de stad tientallen brouwerijen, en wat is daarvan over? Kees Volkers is de schrijver van Wandelen over de Bierkaai, het boek over de stad Utrecht en bier bij uitstek. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het gerstenat voor de stad was, en is.  Naast informatie over zijn boek vind je hier ook een interview met hem.

 

Wandelen over de Bierkaai

Dat Utrecht een belangrijke biernijverheid heeft gekend was tot nu toe een goed bewaard geheim. Toch heeft de Domstad in vroeger eeuwen zeker zestig brouwerijen geteld. De vertrouwde geur van mout moet eeuwenlang als een weeïge deken over de oude vestingstad hebben gehangen.

Vrijwel alle brouwerijen stonden aan de Oudegracht, waar het water rechtstreeks uit de gracht in de bierketels werd geschept.  was van groot belang voor Utrecht, niet alleen omdat het door iedereen dagelijks in grote hoeveelheden werd gedronken, maar ook voor de stedelijke economie, die voor een groot deel draaide op de inkomsten uit de bieraccijnzen.

De laatste brouwerij aan de Oudegracht, De Boog, werd in 1897 gesloten, weggeconcurreerd door de grote industriële brouwers, die met hun Beijersche bieren de markt veroverden. Zoals brouwerij De Krans, die tot 1930 produceerde in een imposant gebouw aan de Croeselaan.

In deze gids wandelt Kees Volkers door de bierhistorie van de Domstad. Die wandeling voert voor een groot deel langs de schitterende Oudegracht, waar nog altijd sporen uit het bierverleden aanwezig zijn. Tussendoor wordt een uitstapje gemaakt de provincie in.

Ondertussen vertelt de schrijver over de strijd van de gildebrouwers met kloosterbrouwers, thuisbrouwers en buitenbrouwers, de geleidelijke achteruitgang van de brouwnijverheid, de overrompeling door de Beijersche bieren, en de ondergang van de laatste brouwer in de 20ste eeuw. Maar ook over de opmerkelijke revival van de biercultuur van de laatste decennia. Inmiddels telt Utrecht weer twee actieve brouwerijen, waaronder één aan de Oudegracht.

Bron: http://www.nicospilt.com/bierkaai.htm

Luister hier naar een interview met Kees Volkers:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version . You also need to have JavaScript enabled in your browser.