Eventjes in de bus stappen, het lijkt – zeker sinds de ov-chipkaart – een vanzelfsprekendheid. Toch rommelt het in de wereld van het Utrechts openbaar vervoer. Momenteel is de GVU nog ‘aan de macht’ en laat dat bedrijf het stadsvervoer rijden. Maar het Bestuur Regio Utrecht (BRU, negen gemeenten die op sommige gebieden samenwerken) gaat binnenkort wederom een aanbesteding uitvoeren. Wederom, inderdaad, omdat een eerdere aanbesteding mislukte.

Geschiedenis

GVU bestaat sinds 1977. Tot 2004 stond GVU voor Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht, maar sinds 2001 is het verplicht voor gemeenten om het stadsvervoer (commercieel) aan te besteden. In 2004 is GVU toen – als eerste – een apart, losstaand bedrijf geworden. Sindsdien heeft de naam GVU geen officiële betekenis meer. In 2007 heeft de gemeente de aandelen GVU verkocht aan Connexxion.

Toekomst

In 2010 schreef BRU een nieuwe aanbesteding uit. Naast Connexxion schreef ook Qbuzz zich in. BRU riep in eerste instantie Qbuzz uit als winnaar van de concessie, omdat ze goedkoper en beter zouden zijn. Zo heb je onder andere de :

Connexxion maakte succesvol bezwaar. BRU zou fouten hebben gemaakt tijdens de procedure. Ondernemersraadvoorzitter Esmi Swart van GVU tegen het ANP: “De ervaringen zijn negatief. Het gaat ten koste van de roosters en de rijtijden. De directie is alleen geïnteresseerd in de korte termijn. Het personeel is erg onzeker en weet niet of het zijn baan in de toekomst kan houden.”

Hoe nu verder?

Eind 2011 heeft BRU besloten om een uit te schrijven en zo dus weer ‘from scratch’ te beginnen. Eind 2013 moet de nieuwe aanbesteding klaar zijn, dan zullen we weten welk bedrijf het vervoer rond Utrecht mag gaan uitvoeren.

Voor de fans: een filmpje met de diverse (soorten) bussen die GVU beheert. Een materieellijst is .