Wedder Yasar Senturk wedden in het filmpje op een paardenrace die in Zuid-Afrika werd gereden. Bij het wedkantoor op de Amsterdamsestraatweg kan er op paardenkoersen over de hele wereld gewed worden. Zoals Zweden, VS, Turkije en Ierland. Maar wist u dat er ook paardenkoersen worden gehouden in Nederland. Benieuwd waar je in Nederland naar een paardenrace kan kijken en wedden?

 

In Nederland zijn er 4 permanente drafbanen waar op gekoerst wordt. De banen liggen in Alkmaar, Duindigt, Groningen en Wolvega. Samen organiseren ze zo’n 150 keer per jaar koersmeetings. Met uitzondering van Duindigt worden op alle banen uitsluitend draverijen georganiseerd. Het merendeel van de Nederlandse koersen vinden in het weekend plaats.

 

Naast de genoemde banen heeft Nederland ook een zogeheten recreatief circuit met koersen op onder andere Joure en Emmeloord. Bovendien worden er ongeveer 30 kortebanen gehouden. Hoogtepunten zijn: de Derby, Grote Prijs der Lage Landen, Gouden Zweep (Duindigt), Giganten (Wolvega), Sweepstakes (Groningen), 4.5 kilometer (Alkmaar).

 

Het spel op paardenkoersen in Nederland wordt georganiseerd volgens het principe van de . Het totalisatorprincipe houdt in dat de gehele inzet van alle spelers bij wijze van spreke in een denkbeeldige pot wordt gestopt. Vervolgens wordt de “pot” gedeeld door alle winnende tickets.

 

Per spelsoort wordt het totaal aan inzetten geregistreerd. Vervolgens wordt het bedrag berekent dat wordt uitgekeerd aan spelers die de uitslag goed hebben voorspeld. Elk wedkantoor en elke baan staat via speciale wedkassa’s in verbinding met het centrale computersysteem op het hoofdkantoor. Hier worden alle weddenschappen verwerkt, de berekeningen gemaakt en de uitbetalingen vastgesteld.

 

Wilt u ook een keer wedden op een paardenkoers dan kunt u naar een wedkantoor gaan of via internet wedden. vindt u de spelregels. Nieuwsgierig naar het laatste nieuws op het gebied van de paardensport? Dat kunt u vinden.