In 2010 hebben al meer dan 175 straatmuzikanten een vergunning gekregen van de Gemeente Utrecht. Het enige wat ze daarvoor hoefden te doen is een naam opgeven en een woonadres. Of deze klopt wordt niet gecheckt. Of ze goed kunnen spelen ook niet.

‘Iedereen met een instrument kan een vergunning aanvragen’, vertelt Erica Geerstema, beleidsvoerder van de Gemeente Utrecht. Zij zag het beleid omtrent de vergunningen afgelopen jaar veranderen.

Voor juni 2010 mochten de straatmuzikanten namelijk nog ‘vrij’ spelen, zonder ontheffing. Maar dat bracht problemen op. Er was vooral veel overlast omdat de straatmuzikanten de hele dag op dezelfde plek speelden. De winkeliers waar het draaiorgel stond te spelen konden dan de hele dag hun consumenten niet verstaan door dit geluid:

Maar niet alleen de blijvende standplaats wekt irritatie op bij de winkeliers. Ook het gebrek aan variatie in de muziek is ze tot grote ergernis. Daarom pleiten veel winkeliers ervoor om de straatmuzikantvergunning pas te geven, nadat muzikanten hun kwaliteit hebben bewezen. Een ware auditie dus?

Kijk hier naar een reportage van EénVandaag over dit onderwerp: