De Etherpolitie, ookwel het Agentschap Telecom heeft aangekondigt met een ‘lik-op-stuk-beleid’ te komen voor radio piraten. Jongens van 20 die wat met radioapparatuur op hun zolder klooien, mogen bij wijze van waarschuwing, al 2500 euro afrekenen. Gaan ze door met hun creatieve muziekuitspattingen op een verboden frequentie, dan kan de rekening oplopen tot zo’n dertig duizend euro’s.

De oorzaak van dit heftige dreigement is begrijpelijk. Zo zouden er geregeld piratenradio te horen zijn in de cockpit van overvliegende vliegtuigen. Naast het gegeven dat dit nogal een komische slapstick zou opleveren is het natuurlijk ook gevaarlijk. Maar de oplossing moet niet in gestapo-achtige vormen komen. Zo rijden er elke dag tientallen inspecteurs van het Agentschap Telecom, (niet echt een naam voor een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) in auto’s rond. Driftig speurend antennemasten op daken waar wellicht een piratenzender op wordt uitgezonden. Een oud cassetteradiootje op volume 11 meeneuriënd met de Beatles die stiekem door diezelfde piratenzender wordt uitgezonden.

Hoe strenger de aanpak, hoe groter de kick voor de piraten, dus dat is sowieso geen optie. Daarnaast is het tegenstrijdige aan het nieuwe beleid dat er bij directe betrapping van een live-uitzending een geldsom wordt gechargeerd terwijl het Agentschap ook heeft laten weten dat ze een X aantal waarschuwingsbrieven de deur uit hebben gedaan. Waarom zijn de piraten die een brief krijgen nog niet opgepakt?

Maar zo verkondigen de inspecteurs “Frequentieruimte is geen onuitputtelijke bron”. Prima, maar verbieden lukt tocht niet. Oplossing is een bepaalde marge in de ether, waar men vrij mag experimenteren en uitzenden. Doordat je de ruimte biedt aan de radiopiraten zorg je ervoor dat ze niet meer op frequenties gaan zitten waar wellicht een legaal radiostation zit. En je geeft de piraten de kans om hun kunsten te vertonen. Ook radio is een vorm van kunst en creativiteit. Een ander punt waar de Nederlandse overheid nogal voor is.

Radiofragment

Otto is een radiopiraat. Al 15 jaar maakt hij de ether onveilig met zijn zender Radio Paradijs. Hieronder is een interview met hem te beluisteren over het nieuwe beleid van Agentschap Telecom. Otto is zelf al vijf keer gepakt door het Agentschap. Daardoor zag hij de volgende spullen al door de voordeur afgevoerd worden:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

- 291 langspeelplaten
- 342 singles
- 177 cd’s
- 50 minidisks
- 34 audiocassettes
- 4 voedingsapparaten
- 1 zelfbouw omroepzender
- 1 stereo-encoder
- 2 vermogensversterkers
- 2 staande golfmeters
- 1 zelfbouw modulatiemeter
- 1 zelfbouw compressor-limiter
- 1 mengpaneel
- 1 draaitafel
- 2 minidiskspelers
- 3 tuners
- 2 cd-spelers
- 1 stereoversterker
- 1 cassettespeler
- 1 microfoon
- 1 koptelefoon
- 1 telescoopmast
- 1 dipool antenne