Witte, groene en zwarte thee. Thee met fruit of kruiden. Thee is er in allerlei verschillende soorten en smaken. Dit warme drankje wordt steeds populairder, maar wist je dat thee ons duizenden jaren terug de geschiedenis in trekt? De legende is dat Keizer ShenNung 3000 jaar voor Christus in China de ontdekker is geweest van thee.

Het verhaal gaat dat hij water kookte in het bos en er een heerlijke geur van het water afkwam. Hij verbaasde zich hierover en ging op zoek naar de oorzaak: het bleken een paar thee blaadjes te zijn die in zijn kopje waren gevallen. De rest van het verhaal kennen we.

Soorten thee
Groene, witte, zwarte en Oolong thee worden allemaal verkregen door de Camellia sinensis. Deze plantfamilie bevat twee soorten planten waar thee van geplukt kan worden: De Camellia sinensis var. Sinensis en de Camellia sinensis var. Assamica. Het geheim van verschillende soorten thee zit ‘m in de tijd en plek van het plukken van de theeplant.

Groene thee: Dit is na zwarte thee misschien wel de meest populaire thee in Europa. Groene thee is een gezonde thee, dit komt door de vele vitamines en gezonde stoffen die de bladeren van de theeplant bevat (onder andere vitamine C). de smaak van groene thee is kruidig en grassig.
Witte thee: Deze thee is delicaat en exclusief en een stuk minder bekend bij de meeste mensen. Voor witte thee worden alleen de eerste en jongste bladeren geplukt, dat maakt deze thee zeldzamer dan zwarte en groene thee. Witte thee bevat van alle soorten het meeste aantal vitamines en antioxidanten. Deze theesoort heeft een hele zachte smaak.
Zwarte thee: Zwarte thee is de meest populaire thee ter wereld. Dat komt omdat deze theesoort overal te koop is en drie jaar lang houdbaar is. Daarnaast is deze thee soort erg veelzijdig en wordt veel gebruikt voor theemelanges en gemixt met verschillende soorten fruit en kruiden (gearomatiseerde thee). Zwarte thee heeft de sterkste thee smaak.
Oolong thee: Deze thee wordt in China Wulong genoemd, dat betekent: Zwarte draak. Dit is een typisch Chinese thee. Oolong thee schijnt een aantal stoffen te bevatten die een gunstige werking op het gewicht zouden hebben. Deze theesoort zit qua smaak zit tussen groene- en zwarte thee in. Het heeft een zachte nootachtige smaak, mits de thee goed gezet is.

Het perfecte kopje thee:
Het perfecte kopje thee zet je gek genoeg niet door de thee in gekookt water te laten trekken. De meeste thee wordt het lekkerst bij water dat tussen de 70 a 90 graden zit. De trektijd van de verschillende soorten is meestal ongeveer twee tot vier minuten.

Thee in Utrecht:
Omdat de goedkopere thee vaak geen natuurlijke aroma’s bevat of zelfs afval is, kan je voor de echte thee beleving het best naar een speciale koffie-en theewinkel gaan. Hier betaal je wel wat meer voor de thee, maar dan heb krijg je ook wel echte thee.

Een greep uit deze winkels in Utrecht:

Simon Levelt: Vismarkt 21 – 21a
Kaldi: Zadelstraat 11
Brandmeesters: Korte Jansstraat 5

Het thee verhaal gaat nog veel verder: Thee brochure.

Kopje witte thee bij 75 graden en 4 minuten trekken.

Historie van thee en de wereldpolitiek: