Gated communities lijken de toekomst, ook in Nederland. In de Bilt wordt gewerkt aan het afgesloten villapark Bloeyendael. Op internetfora en in de media kan dit ‘eiland voor rijken’ niet bepaald op sympathie rekenen. Projectontwikkelaars nemen het woord zelf liever niet in de mond. Waarom heeft deze woonvorm in Nederland een negatief imago?

Manuel Aalbers is demograaf en socioloog. Hij schreef verscheidene artikelen over gated communities in Nederland. Hij stelt dat het begrip ‘gated community’ in Nederland niet verkoopt.

‘Een “gate” symboliseert hier een afscheiding, een gevoel van wij en zij. Nederlanders vinden dat Amerikaanse toestanden. Zij wonen ook niet achter een hek, dus waarom moeten die andere mensen die toevallig meer geld hebben dat dan wel doen?’

Hoewel in Nederland niet echt maatschappelijke bodem lijkt te zijn voor een groei van gated communities, lijkt het begrip veiligheid wel steeds belangrijker te worden voor kopers. ‘Het gevoel van veiligheid is niet de enige factor, maar absoluut belangrijk. Er zijn namelijk ook genoeg villa’s in de buurt te vinden zonder portier.’

“Een “gate” symboliseert hier een afscheiding, een gevoel van wij en zij. Nederlanders vinden dat Amerikaanse toestanden.”

Manuel Aalbers, demograaf en socioloog

Aalbers verwacht geen explosie van communites in ons land, die vooralsnog een luxe project blijven. Maar hij ziet wel een bredere trend. ‘Onze woonvormen worden steeds meer afgeschermd. Kijk maar eens naar vinexwijken, die vaak voor driekwart zijn omringd door water of hoge muren. Het verschil is dat deze de openbare ruimte niet afsluiten, zoals een gated community wel doet.’

Meer weten over Park Bloeyendael? CampusCam bracht een bezoek aan het project en zocht voor je uit wat het nu werkelijk is. Hieronder alvast een impressie van het villapark: