Kinderen moet je niet altijd knuffelen en troosten, je moet ze streng opvoeden. Alleen dan krijg je slimme kinderen. Dat zegt tijgermoeder Amy Chua in haar boek ‘Batlle Hymn of the Tiger Mother’

Volgens de Amerikaans-Chinese hoogleraar kunnen kinderen alleen goed presteren, wanneer ze tijdens hun jeugd keihard aangepakt worden. Volgens haar opvatting moeten kinderen niet bij vriendjes spelen, kunnen ze geen televisie kijken en ze mogen al helemaal geen snoep eten.

Briljant maar onzeker
Chua behandelde haar eigen dochters Sophia en Lulu op deze manier. Zij mochten bijvoorbeeld alleen huiswerk maken en oefenen voor viool- en pianoles. De hoogleraar dreigde er zelfs mee om alle knuffels van haar dochter te verbranden, als ze een muziekstuk niet perfect kon spelen. Deze harde aanpak zorgde ervoor dat de meisjes een erg hoog niveau bereikten, maar aan de andere kant erg bang waren om niet te kunnen presteren.

In Nederland
Is dit een vreselijke manier van opvoeden? Of is de aanpak van Amy Chua precies wat Nederlandse kinderen nodig hebben om hun niveau te verbeteren? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen hiervan? Campusblog heeft een exclusief interview met de Chinees-Nederlandse tijgermoeder Catherina Fong en gaat in gesprek met haar succesvolle kinderen.