Verhuurders van winkelpanden hebben er niets aan als hun panden leeg staan. Daarom hebben cultureel ondernemers Sasja Bork (kunstenaar) en Jeroen Pater (Comedian) de pop-up galerie in Utrecht geïntroduceerd. De pop-up galerie is een galerie, die tijdelijk gevestigd is in zo’n leeg winkelpand. De cultureel ondernemers betalen een beetje huur en zorgen dat de ruimte goed onderhouden blijft. Ze gaan weer uit het pand, wanneer de verhuurder een nieuwe huurder heeft gevonden. Zo ontvangt de verhuurder geld voor zijn lege pand en kunnen de cultureel ondernemers goedkoop een galerie runnen. Het concept is nieuw in . In Londen, New York en Berlijn zijn pop-up galeries al langer een bekend fenomeen.  

Sasja en Jeroen zijn een Utrechts artiesten stel. Zij is kunstenaar en hij is comedian. Een kunstenaar in een galerie is niet zo bijzonder Een comedian in een galerie, dat is minder gebruikelijk. Jeroen is initiatiefnemer van het Comedy Huis. Het Comedy Huis is een collectief van Utrechtse komieken en cabaratiers (waaronder: Lambert Jan Koops en Jurg van Ginkel). Ze maken sketches voor televisie- en radioprogramma’s,  ze schrijven columns en ze geven stand-up comedie optredens.  De galerie is voor de het Comedy Huis een plek om te repeteren, skechtes op te nemen en nieuwe dingen te bedenken. Daarnaast verzorgt Jeroen de opening van de tentoonstellingen in de galerie. Iedere vier weken wordt er in de pop-up galerie namelijk van tentoonstelling veranderd.

In de tijdelijke galerie hangt werk van Sasja, maar ook van andere kunstenaars. Sasja krijgt via de site van de galerie aanmeldingen binnen van verschillende artiesten. Zij selecteert zelf de kunstenaars die geschikt zijn voor de galerie. Wanneer er kunst van de kunstenaars verkocht worden, ontvangen Sasja en Jeroen een commissie. Van deze commissies hoopt het ondernemende stel in de toekomst de galerie te kunnen blijven onderhouden.

                                                                                                                               

Voor dat de pop-up galerie in Utrecht zijn deuren opende, bestonden ze al langer in andere grote wereldsteden

Zoals bijvoorbeeld in New York:

Londen: 

Of Dallas: