UTRECHT – De Tuschinski Award, de Dioraphte Stimuleringsprijs en de NVS Producenten Award zijn allemaal prijzen die tijdens het Film Festival uitgereikt worden aan examenstudenten van de verschillende filmacademies. Gisteren werden de winnaars bekend gemaakt.

Anne-Marieke Graafmans won met haar documentaire ALS IK JOU NIET HAD (foto) de Tuschinski Award voor de beste afstudeerfilm van de Nederlandse Film en Televisie Academie. Graafmans ontving € 5.000 van Pathé Theatres BV. Eerder dit jaar bekroonde de VPRO haar al met de VPRO Documentaire prijs en won ze de NCP Holland Publieksprijs.
In de korte documentaire ALS IK JOU NIET HAD gaan twee oudere Amsterdammers op reis met hun roestige camper. De reis blijkt net zo verbazend als het leven zelf.

De Dioraphte Stimuleringsprijs is uitgereikt aan STAAT VAN ANGST van Nicky Maas (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). Ook zij ontving een bedrag van € 5.000. De korte documentaire van Maas gaat over de voorbereidingen op de Dam voor Dodenherdenking 2011, een jaar na ´de Damschreeuwer´.

Producent Guusje van Deuren kreeg voor haar drama GEEN WEG TERUG en de documentaire KLUIZENAAR de NVS Producenten Award en de bijbehorende € 5.000. De jury roemde haar omdat ze het beste uit het team wist te halen en bovendien een stempel drukte op de eindproducten.

Alle afstudeerfilms zijn te zien op het Nederlands Film Festival in Utrecht dat nog tot 29 september duurt.