Het kamertekort is een probleem dat al jaren door de stad Utrecht en eigenlijk door alle steden in Nederland zwerft, waar studenten wonen.

De Studentenwoonmonitor maakte onlangs bekend dat het tekort in Utrecht is verdubbeld sinds 2007. Daarnaast zou het 21 maanden duren om een kamer te vinden.

 

”Dan zit je dus halverwege je bachelor tegen de tijd dat je je kamer kan gaan bewonen,” vertelt Steven de Vries, Groenlinks raadslid in Utrecht.

 

Oplossingen waar de gemeente en de SSH momenteel aan werken laten langer op zich wachten dan voor de meeste studenten gewenst.

Zo is de SSH bezig met een drietal projecten:

- Sinds 1 juli 2010 is SSH eigenaar van het terrein en de gebouwen van de voormalig wasserij Aurora aan de Koningsweg. Hier worden in overleg met de omwonende en de gemeente studentenwoningen gerealiseerd.

- Het pand aan Biltstraat 451, waarin eerst de winkel Slee Sport zat, wordt geheel gesloopt. Hier wordt een appartementencomplex gebouwd met Short-Stay accomodatie.

- In het gebouw aan de Monseigneur van der Weteringstraat 85-87 wonen straks studenten, maar eerst wordt het gebouw gerestaureerd.

Naast deze plannen wil de gemeente studenten ook onderbrengen in leegstaande kantoorpanden op de Uithof.

Een voorbeeld hiervan is de Archimedeslaand 16 in Rijnsweerd. Hier verblijven al vanaf 2009 studenten. Ook worden sommige ruimten gebruikt als atelier van kunstenaars.