Over het vaccin tegen baarmoederhalskanker zijn nog altijd veel onduidelijkheden. Hoe werkt de HPV-vaccinatie, waarom krijgen alleen jonge meisjes een oproep en zijn er bijwerkingen bekend? 

 

Sinds 1 april 2008 is de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De prik is voor meisjes van 12 jaar, omdat verreweg de meeste van hen hebben op die leeftijd nog geen seksueel contact heeft.

Baarmoederhalskanker wordt vrijwel altijd veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Het vaccin Gardasil beschermt tegen de typen 6, 11, 16 en 18 van dit virus. Het vaccin Cervarix beschermt alleen voor de typen 16 en 18. De typen 16 en 18 zijn verantwoordelijk voor 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De typen 6 en 11 veroorzaken ruim 90 procent van alle genitale wratten. In Nederland wordt alleen het vaccin Cervarix gebruikt.

De bijwerkingen Cervarix zijn onderzocht en blijken mild en van voorbijgaande aard te zijn. Het gaat om bijvoorbeeld pijn, roodheid en zwelling rond de plek waar geïnjecteerd is. Ook vermoeidheid, hoofd- en spierpijn kunnen voorkomen. De bijwerkingen geven volgens het RIVM geen aanleiding tot ongerustheid.

De studies naar bijwerkingen zijn vooral gedaan onder vrouwen in de leeftijd van 15 tot 26 jaar. Voor jongere meisjes zijn kleinere studies gedaan. 
Zeldzame bijwerkingen kunnen nog aan het licht komen als veel meisjes een vaccinatie krijgen. Daarom worden, nu de HPV-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen, de bijwerkingen goed in de gaten gehouden en wordt er bijvoorbeeld gekeken of aandoeningen die regelmatig op de puberleeftijd voorkomen niet toenemen na HPV-vaccinatie.

Het HPV vaccin is er om HPV besmetting te voorkomen, maar het is geen garantie dat een HPV infectie zal uitblijven. Voor de meest effectieve bescherming zijn 3 vaccinaties nodig, binnen een periode van een jaar. Het advies is om 2 en 6 maanden na de 1e vaccinatie opnieuw het vaccin toe te dienen.

Het vaccin beschermt volgens GlaxoSmithKline, de maker van het vaccin, minstens 6 jaar en 5 maanden. Waarschijnlijk blijven de afweerstoffen veel langer in je lichaam, waardoor je gedurende een langere periode beschermd bent. Maar zeker is dat niet.

 

In de uitzending werd duidelijk dat er nog steeds een hoop mensen zijn die het vaccin niet vertrouwen. In 2008 heeft onderzoeksprogramma Zembla er een zeer kritische reportage over gemaakt. Kijk en oordeel zelf!

 

 

Wilt u meer informatie voor een weloverwogen beslissing? Kijk op www.kanker.kwfkankerbestrijding.nl.