UTRECHT – Utrecht wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Naast Utrecht zijn Maastricht, Den Haag, Leeuwarden en Noord-Brabant ook in de race voor de titel. De gemeente trekt 1,2 miljoen euro uit voor de voorbereidingen van het bidbook dat dit jaar ingeleverd moet worden. Dit terwijl de Utrechtse schatkist vrijwel leeg is.

Volgens Peter de Haan, directeur van Utrecht2018, de organisatie die de titel Culturele Hoofdstad in de wacht wil slepen, biedt zo’n titel juist kansen. “Als je door de jury gekozen wordt tot Culturele Hoofdstad van Europa, komt er veel geld hierheen”, aldus De Haan. “Toeristen worden nieuwsgierig naar wat voor een stad Utrecht is en ondernemers en culturele instellingen kunnen hier van profiteren”.

Als Utrecht Culturele Hoofdstad wordt, kost dat de stad tussen de 50 en 100 miljoen euro. Een deel wordt door de Europese Unie en het Rijk betaalt, maar het grootste gedeelte betaalt Utrecht zelf. SP-raadslid Michel Eggermont vindt de uitgaven aan het project onhandig in economisch slechte tijden. In CampusTalk vertelt hij waarom hij Utrecht liever geen Culturele Hoofdstad van Europa ziet worden.