We gooien allemaal wel eens wat eten weg wat over is. Dat kleine restje pasta of rijst ga je toch niet bewaren? Toch blijken al die restjes eten bij elkaar meer te zijn dan je denkt. Per jaar gooien we ruim 40 kilo eetbaar voedsel per persoon weg.  Hier een aantal tips om voedselverspilling tegen te gaan.

 

 

 

1. Maak een boodschappenlijstje

Voordat je richting de supermarkt vertrekt, is het handig om even een boodschappenlijstje te maken met wat je allemaal nodig hebt. Zo laat je je minder snel verleiden tot het kopen van aanbiedingen en koop je doelgericht de producten die je nodig hebt.  Dit leidt tot 40% minder voedselverspilling.

 

2. Download de app ‘Slim koken’

Het Voedingscentrum helpt je voedselverspilling tegen te gaan met de app ‘Slim koken’. Deze app bepaalt hoeveel je van elk product nodig hebt als jij invoert wat je gaat eten en met hoeveel personen. Ook biedt de app koop-, kook- en bewaartips.

 

 

3. Let op de houdbaarheidsdatum

Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata, namelijk de TGT-datum (te gebruiken tot) en de THT-datum (tenminste houdbaar tot).  De TGT-datum staat op kort houdbare producten zoals vlees en vis. Het Voedingscentrum raadt aan de TGT-datum goed in de gaten te houden en deze niet te overschrijden. De THT-datum staat op langhoudbare producten zoals  meel, koekjes, rijst en pasta. Met deze datum kun je wat soepeler omgaan, het product is ook na het verstrijken van de THT-datum vaak nog goed te gebruiken. Het Voedingscentrum raadt wel aan altijd goed te kijken en te ruiken of het product nog goed is.