Oude tijden herleven tegenwoordig. Grote kans dat oud-Hollandse kinderfeestjes ook terugkomen. Maar wat werd er ook alweer gedaan op zo’n kinderfeestje? Tijd om het geheugen even op te frissen met deze spellen.

De bekendste oud Hollandse spellen voor tijdens een kinderfeestje zijn: Ezeltje prik, zaklopen, spijkerpoepen, snoephappen en blikgooien. Deze spellen zijn gemakkelijk thuis te organiseren voor een fantastische middag voor de jarige. De spellen kunnen ook in wedstrijdverband worden gespeeld, hier kan nog een klein prijsje mee worden gewonnen.

Als inkomend spelletje Ezeltje Prik.

Teken op een groot karton of op een prikbord een ezel. Wat van belang is dat de ezel géén staart heeft, want deze moet eraan geprikt worden door de spelers. Pak bijvoorbeeld een prikpen en hang daar een doekje aan, zodat er een staart geprikt kan worden. Laat alle spelers na elkaar geblinddoekt prikken. Degene die het dichtst bij de juiste plek prikt wint.

Voor heb je niet meer nodig dan twee jute zakken. Laat de kinderen in twee groepen verdelen en zet een parcours uit. De spelers moeten zo snel mogelijk het parcours aflopen per team. Wie het snelste is, wint.

Het spijkerpoepen is een spel waarbij niet veel ruimte nodig is. Hier voor nodig is een fles, touw, en een lange spijker. Bind een touw, waar de spijker aan hangt, om de heupen van een speler. Laat de speler de spijker in de lege fles proberen te krijgen. Wie dat het snelst kan, wordt tot winnaar gekroond.

Natuurlijk moet er ook iets lekkers zijn bij deze middag. Dit gebeurt ook in wedstrijdverband, met het spel koekhappen. Span een draad, op oog hoogte, met daar wat plakken ontbijtkoek aan. Laat de spelers happen naar de koek. Wie de koek als eerste op heeft, wint.

Je kunt de middag altijd uitbreiden met blikgooien, aardappelrace en vele andere spelletjes. Veel plezier!