Het opvoedkundige takenpakket van een ouder is veelzijdig en omvangrijk. Zo leer je je kind praten, fietsen, opruimen, gezond eten en je probeert je kind bij te brengen wat wel en niet verstandig is. Maar er is ook een gedeelte van de opvoeding die vaak als gênant en lastig wordt ervaren: de seksuele  voorlichting. Zorg dat dit gevoelige onderwerp geen taboe wordt, want seksuele voorlichting is een belangrijke taak voor ouders. Lees hieronder de do’s en dont’s om dit ongemakkelijke gesprek wat gemakkelijker te maken.

  • Ga het gesprek aan met je kind. En wacht niet totdat je zoon of dochter zelf met vragen over seks of relaties komt. Want dat kun je waarschijnlijk eindeloos wachten. Als je het onderwerp blijft negeren, dan bestaat de kans dat je kind eenzijdig of verkeerd wordt ingelicht door wat ze op straat horen of van klasgenoten.
  • Het is meestal makkelijker om het kind van je eigen geslacht voor te lichten. Dus de moeder geeft bij voorkeur seksuele voorlichting aan haar dochter en de vader aan zijn zoon.
  • Maak ‘het gesprek’ niet te groot en te beladen. Het is beter om het onderwerp even snel ter sprake te brengen. Dit kan bijvoorbeeld als je samen met je kind een serie kijkt waarin mensen aan het vrijen zijn. Vraag eerst rustig wat je kind al weet over vrijen en haak daar subtiel op in. Sluit dus niet je ogen, maar ga de dialoog aan!
  • Praat positief over seks. Benadruk dat vrijen fijn is als beide partijen graag willen en dat seks prettig is als je van elkaar houdt. Maar vertel ook dat seks kwetsbaar kan maken en dat het helemaal niet fijn is als een van de partijen eigenlijk niet wil vrijen. Vertel je kind dat hij/zij dat altijd bespreekbaar moet maken en dat er nooit sprake mag zijn van dwang.
  • Probeer het gesprek niet geforceerd lollig te brengen in de hoop dat het onderwerp minder ongemakkelijk wordt. Seksuele voorlichting is een serieus onderwerp wat serieus besproken moet worden.
  • Bespaar je kind je eigen seksuele ervaringen. Zodra je uit de school klapt over jouw favoriete partners, standjes en locaties, klapt je kind geheid dicht.
  • Sta je nog steeds met knikkende knieën en komt de seksuele voorlichting er helemaal niet zo uit als je graag zou willen? Koop dan een boek over seksuele voorlichting en geef dat aan je kind, zodat hij of zij toch goed wordt voorgelicht.