Het is de trend van het moment: breien. Met dit winterse weer niet binnen voor de kachel, maar diehard buiten. Het is de bedoeling om beelden, lantaarnpalen, bankjes en ander straatmeubilair op te fleuren met een gebreid jasje.

Het zogenoemde ‘wildbreien’ is in 2011 verkozen tot het mooiste nieuwe woord. Jeugdboekenschrijfster zette het fenomeen in Nederland op de kaart en schreef er zelfs een boek over:


Oomen werd in oktober 2010 aangestoken met het breivirus toen ze in the American Book Centre in Amsterdam het boek Yarn Bombing ontdekte. Daarin werd het buiten breien ‘graffiti knitting’ genoemd. De schrijfster was meteen enthousiast en introduceerde het woord ‘wildbreien’, het tegenovergestelde van braaf breien (zoals nuttige werken als sjaals en mutsen).
Binnen no-time stak Oomen andere Nederlanders aan en begonnen er heuse wildbrei-projecten. Samen met honderd ‘breiwilligers’ versierde ze onder andere . Inmiddels zijn duizenden mensen in de ban van het wilde handwerken en worden overal in het land dorpen en steden aangekleed met wol.
Wildbreien is net als graffiti spuiten een vorm van straatkunst. Het verschil is dat breien op openbare plekken niet strafbaar is. Wilde breisels beschadigen niets en zijn makkelijk te verwijderen.
Wildbreien is een goedkope hobby.  Zo is de meest goedkope wolsoort, Acryl, voor een habbekrats bij de Wibra, Zeeman of Action te vinden. Voor minder dan een tientje kan een heel assortiment aan wol worden aangeschaft. kunnen bij handwerkwinkels of op de markt gekocht worden.

Zelf aan de slag? Leer binnen no-time breien: