Meer dan tienduizend mensen uit midden-Nederland reizen jaarlijks af naar gebieden waar veel malaria voorkomt. Hoewel malaria een bekende ziekte is, weten we nog lang niet genoeg om de ziekte te genezen. Op de grens van Cambodja en Thailand is er zelfs een resistente vorm van malaria ontstaan waar geen medicijn tegen helpt. Hoewel we malaria vaak zien als een ziekte uit de derdewereldlanden is er afgelopen zomer een uitbreek van malaria in Griekenland geweest. Daarnaast zijn twee Nederlanders vorig jaar aan de ziekte overleden.

Hoe het komt dat de malariaparasiet zo snel resistent voor de  medicijnen wordt is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat resistentie kan komen door het slecht gebruiken van de medicijnen. Veel mensen die de jungle ingaan nemen ‘voor de zekerheid een paar pillen in’. Dit krijgen de muggen wel binnen, maar de hoeveelheid is niet groot genoeg om de parasiet binnenin de mug te doden. De parasiet wordt dus resistent. Er bestaat voor alle medicijnen die we afgelopen jaren gebruikt hebben tegen malaria, een resistente malariaparasiet.

Wil je meer weten over de malariamug? Kijk dan naar CampusCam uitzending 12.

Het volledige interview met dr. Marit Farenhorst:

 

Hoe de parasiet zich in je lichaam vestigt: