Muizen kunnen ziektes overbrengen, de voorraad in de keuken opeten en kabels doorknabbelen. Genoeg redenen dus om ze te bestrijden, of nog beter, te voorkomen dat ze je huis binnen komen.

Maar hoe? Allereerst is het zaak je huis schoon te houden en te zorgen dat er geen gaten zijn waar muizen doorheen kunnen. Een kleine muis kan al door een gat van een halve centimeter heen kruipen. De gaten dichten kan met gaas of kit. Marcel Berends van de ABM-ongediertebestrijding: ,,Let op dat je geen purschuim gebruikt bij het dichten van gaatjes: hier kan een muis gemakkelijk doorheen knagen.”

Preventie
,,Door simpelweg al het voedsel achter gesloten deuren te bewaren, kan de muis nergens bij,” legt Berends uit. ,,Maar liggen er kruimels op de vloer of elders in de keuken, weet een muis deze zó te vinden.”

Bestrijding
1. Doden
Muizen doden kan door middel van doosjes met gifkorrels. Zet de doosjes wel op schuilplekken, bijvoorbeeld achter de koelkast of onder een kastje. ,,Een muis zou nooit naar een doosje lopen dat niet beschut staat, daar is een beestje veel te bang voor,” legt Marcel Berends uit. ,,Een muis eet van de korrels en krijgt langzaam bloedingen. Na ongeveer zes dagen gaat het beestje dood.”

Een muis is ook te doden met een klapval, waar je een beetje kaas, pindakaas, of lokaas in legt. De muis komt hier op af, de val zal dichtvallen en de muis doden.

2. Diervriendelijk vangen
Een muis is ook te vangen met een zogenaamde diervriendelijke muizenval: een muizenkooitje. Nanette Lameijer van de dierenbescherming Utrecht/Amersfoort. ,,Je legt wat lekkers in het kooitje, de muis komt hierop af, en het kooitje valt achter hem dicht. Vervolgens kan je de muis vrijlaten in bijvoorbeeld het bos.” Zo ben je van de muis af, maar leeft hij nog wel.

3. Verjagen
Verjagen kan ook, met een (actieve) kat die er zijn hobby van maakt achter de muizen aan te rennen. Een muis zoekt zijn toevlucht dan al snel elders.