Mensen van zeventig jaar en ouder die hun rijbewijs willen verlengen moeten zich om de paar jaar medisch laten keuren. Met het verstrijken van de jaren gaan de verschillende functies van het lichaam nou eenmaal achteruit. Maar maken bejaarden ook meer ongelukken?

Niet persé, zo stelt Rob Stomphorst, persvoorlichter van Veilig Verkeer Nederland (VVN). “Ouderen krijgen te maken met functiebeperkingen. Het zicht wordt minder, de motoriek gaat achteruit. Maar veel bejaarden hebben al jarenlange ervaring achter het stuur. Je kan alle ouderen niet in èèn hokje stoppen, maar rijden ze veel defensiever, veel relaxter.”

Afleiding
En daar kunnen jongeren nog wat van leren. “Jongeren die nog niet zo lang hun rijbewijs hebben leggen zichzelf juist functiebeperkingen op. Die kleine computertjes, die wij tegenwoordig mobieltjes noemen, zorgen voor veel afleiding. Bellen, smsen of internetten tijdens het rijden gebeurt veel. En je hoeft maar even afgeleid te zijn en je hebt een ongeluk”.

In 2010 vielen er in Nederland 640 doden als gevolg van een auto-ongeluk. De meeste doden vielen in de leeftijdscategorie 20-30 jaar oud, maar de verdeling van het aantal doden per leeftijdscategorie verschilt niet veel. Uit onderzoek is gebleken dat er minimaal 30 doden zijn gevallen als rechtstreeks gevolg van bellen tijdens het rijden.

 

Een bij een artikel van het CBS over het aantal verkeersdoden was erg opvallend. Jongeren (tot 30 jaar oud) blijken relatief vaak tegen stilstaande objecten aanrijden, zoals bomen of muren, waarna zij overlijden. Senioren rijden juist vaak tegen rijdende objecten aan, medeweggebruikers dus.

 

“Het is voornamelijk het eigen gedrag van de bestuurders”, zegt Stomphorst, “We hebben goede wegen en veilige auto’s. Maar men kan pas echt beseffen dat het eigen gedrag gevaarlijk is als het te laat is. Na een ongeluk dus.”