01st Jul2011

24 hours in Brno (met video)

by Julie Nielen

Wat te doen als je maar 24 uur in de tweede stad van Tsjechië zou zijn? De burcht bekijken, slechte goulash eten en een halve liter bier drinken? Neen. Hier een overzicht van de leukste activiteiten in deze kleine wereldstad.

door Julie Nielen en Eveline Koppejan

Begin ‘s ochtends bij Falk, een lunchroom-café dat met retro meubilair en hippe barmensen een onmiskenbare Berlijnse sfeer uitstraalt. Gezeteld tussen de letterkunde-, filosofie-, en de sociologie-faculteit van de Masaryk University komen hier voornamelijk studenten, maar wel het kunstzinnige, politiek geëngageerde soort. Door de dag heen kan er worden ontbeten of geluncht, ‘s avonds gaat de tap open en opent zich beneden in de kelder een muziekbar of bioscoop, al naar gelang waar de organisatoren zin in hebben.

Na een goede latte en een stevig ontbijt in Falk is het tijd voor wat echte cultuur. Reis af naar het centrum van de stad en bezoek Dům Umění, het ‘Huis van Cultuur’ van Brno. Deze instelling concentreert zich voornamelijk op moderne kunst en in het museumwinkeltje in de lobby kan ook allerhande design worden gekocht. In de twee expositiezalen staan (inter)nationaal befaamde artiesten; momenteel Raum : Selbst, een project van een Berlijns kunstenaarsgezelschap onder leiding van curator Frederieke Hauffe. Deze expostitie blijft hangen tot augustus. In de maand juli is de ‘Dum’ ook nog het centrum van de ‘Brno Art Open’ met openluchtkunst en allerlei gratis culturele activiteiten door de stad.

Na wellicht het eerste biertje, of pivo, genuttigd te hebben in Dům Umění is het tijd om het centrum te verlaten. Op naar het zuiden van de stad, waar de kunstenaars-enclave Kamenna Kolonie te vinden is. Ooit een arbeiderswijk zijn de circa honderd Pipi-Langkous huisjes nu overgenomen door een kleurrijk gezelschap van artiesten, levenskunstenaars en wat al niet. Er is een bar in de kolonie: ‘Duck Bar’, waar flink veel bier en absinth wordt gedronken, maar daarom is de sfeer niet minder. Een absolute must is om hier de ingelegde Camembert – typisch Tsjechisch barvoedsel – te proberen.

Na dit kleine hapje is de dag reeds bijna om en gaat de honger knagen. Daarom reizen wij door naar restaurant Avia, net ten noorden van het centrum. Dit restaurant, gezeteld in een prachtige functionalistisch vormgegeven kerk uit de jaren ’30 lijkt het typische ‘voor studenten door studenten’-concept aan te houden, maar de kwaliteit is er niet minder om. Hoewel de bediening en het publiek vrij jong zijn en de prijzen absurd laag, is dit restaurant een serieuze speler. Het eten wordt bereid met zoveel mogelijk biologische en lokale producten en de kaart wisselt iedere week. Ze concentreren zich vooral op de Mediterrane keuken en de risotto is absoluut aan te raden. Hierbij wel een kleine waarschuwing: het gerecht Monza kan beter worden overgeslagen. Een typisch Tsjechisch bord vol vet vlees en vreemde hompen zetmeel gemaakt van al dan niet aardappel of maïs is wellicht iets te stevig voor de Westerse bezoeker.

Om de dag af te sluiten zal er toch nog een boel pivo gedronken moeten worden en daarvoor is Café Vytopna een perfecte locatie, vlakbij de Starobrno-brouwerij. Of het typisch Brno’s is of niet, het is in ieder geval geweldig: in Vytopna wordt je bier geserveerd per modeltrein. Door de hele bar liggen rails en via kleine treintjes komt het bier uiteindelijk bij de juiste persoon aan. Deze rariteit is een goede afsluiter, omdat het ook de geest van Brno zo mooi vangt: absurditeit is het codewoord, niets is wat het lijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: