24th Jun2011

Zelfgebrouwen bier in Pegas (met video)

by Daan van Elk

In Nederland is het hoogst ongebruikelijk: een eigen bierbrouwerij in een restaurant. In Tsjechië is dit fenomeen booming. Hotel Pegas in Brno was één van de eerste die na de revolutie van 1989 besloot zelf goudgekleurde pivo’s te gaan brouwen. Sinds 1992 bereidt het hotel zijn eigen bier, in ketels die pontificaal in het midden van het restaurant staan.

Tot de Tweede Wereldoorlog had Tsjechië een florerende industrie van plaatselijke bierbrouwerijen. De overname door de communisten maakte een einde aan privé-eigendommen. Alles werd zoveel mogelijk geregeld via de staat. Ook bierbrouwerijen moesten hun deuren sluiten.

Na de revolutie kregen ondernemers weer de ruimte en zitten ook de kleinschalige bierbrouwers in de lift. Inmiddels zijn er zo’n negentig kleine bierbrouwerijen actief.

Karel Vavreka is de bierbrouwer van hotel-restaurant Pegas, waar per dag maar liefst zevenhonderd liter bier wordt geconsumeerd. Het  restaurant annex drankhol zit iedere avond vol met gasten, die afkomen op het zelfgebrouwen bier.

Trackbacks & Pings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: