30th Jun2011

Seizoen van de waarheid voor Zbrojovka Brno (met video)

by Daan van Elk

Voetbalfans in Brno beleven zware tijden. FC Zbrojovka Brno komt dit seizoen niet meer uit in de hoogste Tsjechië divisie. De grootste voetbalclub van de op een na grootste Tsjechische stad degradeerde uit de Gambrinus Liga na de 1-0 verliespartij bij 1. FK Příbram. Debuterend coach René Wagner staat voor de zware taak om de club terug te brengen op het hoogste niveau.

De club, die sinds dit seizoen weer onder de naam van wapenfabrikant Zbrojovka uitkomt, na acht jaar door het leven te zijn gegaan als 1. FC Brno, moet haar kunsten voor het eerst sinds 1992 weer etaleren in de tweede voetbaldivisie van Tsjechië. In de periodes ‘51-‘56 en ‘68-‘92 was de club al onder de naam Zbrojovka actief en eigenaar Roman Pros besloot in de zomer van 2010 om de oude roemruchte naam in ere te herstellen. Sinds dit seizoen staat de nog zeer onervaren René Wagner aan het roer. De geboren en getogen Brno’er, die in 2008 zijn laatste wedstrijd voor de club speelde, heeft tot nog toe enkel de junioren van Zbrojovka onder zijn hoede gehad.

Ondanks de zware uitdaging kijkt Wagner met een goed gevoel vooruit. “Onze jonge spelers zijn leergierig en weten wat ze willen. Op dat gebied zal het niet tot problemen leiden.”

De hoofdtrainer heeft echter nog wel een aantal problemen, waarmee hij dient af te rekenen. Zo is zijn selectie op dit moment verre van rond en dreigen ook ervaren spelers als Tomas Dosek de club te verlaten. Mocht zich een doemscenario voordoen, dan zit Wagner met een piepjonge selectie opgescheept. Zonder ervaren spelers om het evenwicht in de selectie te bewaren.

Eén van de belangrijkste uitgangspunten waar de coach aan vasthoudt, is dat zijn spelers met een Brno-hart het veld dienen op te stappen. Van primadonna’s moet de trainer niets hebben. “Dat zijn mensen die enkel voor het geld voetballen. Zulke spelers wil ik gewoonweg niet in mijn selectie hebben.”

Tekst en reportage: Daan van Elk, foto: Robbie Kammeijer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: