30th Jun2011

Brno eert Utrecht met schip (met video)

by Robbie Kammeijer

Een van de toeristische trekpleisters in Brno is het stuwmeer aan de noordkant van de stad. De gemeente Brno vervangt dit jaar al haar oude schepen op het idyllische meer voor milieuvriendelijke exemplaren. Een uitgelezen mogelijkheid om de zustersteden van de stad in het zonnetje te zetten. Sinds mei vaart de ‘Utrecht’ hier heen en weer.  

Terwijl Utrechters de stedenband met de Tsjechische stad Brno weinig zal zeggen, zullen steeds meer Brno’ers zich bewust worden van de band die hun gemeente heeft met de Domstad. “Jaarlijks schepen zo’n 170.000 toeristen in op één van de schepen”, aldus Martin Etzler, hoofd scheepvervoer van de gemeente Brno. “De meeste van hen zijn Tsjechen.”

Volgens Etzler hebben de nieuwe schepen alleen maar voordelen: ze zijn milieuvriendelijk, hun capaciteit is groter dan van hun benzineslurpende voorgangers en de Tsjechen worden op de boot voorgelicht over de zustersteden van Brno.

Het stuwmeer van Brno is een populair recreatiegebied, enkele kilometers ten noordwesten van het centrum van de stad. Het gebied trekt met name Tsjechische dagjesmensen, die er vele soorten watersporten beoefenen. Op de oevers zijn talloze restaurants, cafés en kiosken gevestigd. Tussen mei en september varen bovendien de toeristenschepen uit.

In mei 2011 is het schip de ‘Utrecht’ door de burgemeester van Brno gedoopt. Bij het eerbetoon was de Nederlandse ambassadeur in Tsjechië aanwezig. De steden Leipzig en Wenen kregen eerder al een eigen schip. Binnenkort zal ook de ‘Stuttgart’ hier zijn rondjes varen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: