03rd Jul2011

FC Zbrojovka Brno is geen schim meer van zichzelf (met foto’s)

by Daan van Elk

Het gaat niet goed met FC Zbrojovka Brno. De club heeft het afgelopen seizoen zo dramatisch gepresteerd dat het, na achttien jaar op het hoogste niveau, gedegradeerd is naar de tweede divisie van het Tsjechische voetbal. Eigenaar Roman Pros vermoedde dat de spelers zich hebben laten omkopen. Het werd tijd voor de leugendetector, volgens Pros.

Na de zoveelste sportieve blamage in het afgelopen seizoen was bij de preses van FC Zbrojovka de maat vol. “Er gaat groot geld om in het voetbal”, beargumenteerde Pros destijds. “Als het team wedstrijden verliest, heeft de club het recht om te weten waarom.” Hij vroeg alle spelers of ze vrijwillig wilden deelnemen aan een leugendetectortest. Voor nieuwe spelers of spelers die een nieuw contract tekenen, werd de test verplicht.

Met deze actie verspeelde Pros het kleine beetje krediet dat hij nog had bij de Brno-aanhang. De fans waren geschokt en stelden een petitie op waarin stond dat ze geloofden in de onschuld van de spelers.

Het is niet zeker dat spelers ook daadwerkelijk zijn onderworpen aan een test. De huidige trainer René Wagner, die het vorige seizoen al de laatste vier wedstrijden op de bank plaats mocht nemen als vervanger van de ontslagen Karel Vecera, zegt nog nooit een leugendetector te hebben gezien. “Ik heb ook van niemand gehoord dat hij aan de leugendetector heeft gezeten. Wat in de tijdschriften heeft gestaan heb ik ook gelezen, maar meer informatie heb ik niet.”

De geboren en getogen Brno’er wimpelt de hele affaire ogenschijnlijk eenvoudig weg. “Zo krijgen we nog een beetje naamsbekendheid in Europa”, zegt hij ietwat lacherig. “Nee, het geeft reden tot nadenken, maar anderzijds is Pros de baas van de club. Hij moet zelf weten wat hij doet. En als blijkt dat de spelers oprecht zijn, is dat toch alleen mooi meegenomen?”

Neerwaartse spiraal
Op het terrein van de Brno’se voetbalclub wordt duidelijk dat de club in een neerwaartse spiraal zit. De poort van het stadion staat open en het heilige gras kan zonder problemen worden betreden. Ook de fanshop, een klein kamertje met een aantal shawls aan de muur, maakt weinig indruk en op het trainingsveld wordt nog steeds getraind met ballen met als opschrift de oude naam van de club: 1. FC Brno (zie foto).

Supporters zien in eigenaar Pros de hoofdoorzaak van alle ellende. Zij verwijten hem kortetermijndenken en vinden hem niet loyaal aan de club. Het gerucht gaat zelfs dat Pros de club zou willen verkopen, alhoewel hij zoiets waarschijnlijk niet in zijn hoofd zal halen. Zbrojovka levert in huidige staat geen rooie cent op.

Het markante Městský fotbalový stadion Srbská, de thuishaven FC Zbrojovka Brno.

Stadion
De onrust rond de club heeft ook de bezoekersaantallen geen goed gedaan. Slechts 529 Zbrojovka-supporters zagen hun team in eigen huis de laatste wedstrijd van het seizoen verliezen van FK Jablonec 97. Toch is dat volgens de supporters niet enkel op het conto te schrijven van de uitslagen van het team. Zij willen dat Zbrojovka weer terugkeert naar Za Lužánkami, het oude stadion. “Ik weet zeker dat er veel fans terugkomen als we daar weer naartoe zouden verhuizen”, vertelt Michal, één van de leiders van de ultra’s, de fanatiekste supportersgroep van Zbrojovka.

Een verhuizing naar het oude stadion staat al jaren op de agenda. Pros beloofde bij zijn aantreden in 2005 al dat de oude thuishaven van de club gesloopt zou worden ten behoeve van een gloednieuwe arena. De werkzaamheden zouden in 2011 klaar zijn, maar op dit moment is de situatie identiek aan zes jaar geleden. Om het plan te financieren, is subsidie van de gemeente nodig. De gemeente ziet echter geen meerwaarde in de plannen.

Daarom speelt Zbrojovka zijn thuiswedstrijden nog steeds in het markante Městský fotbalový stadion Srbská, sinds 2001 het onderkomen van de club. Volgens de fans heerst daar totaal geen sfeer en zijn er te weinig parkeerplaatsen. Met stickeracties en protestmarsen hebben ze hun ongenoegen al meerdere malen geuit. Zonder resultaat. Michal: “Iedere wedstrijd van Brno wordt gezongen: we willen terug naar Za Lužánkami, maar het bestuur staat erbij en kijkt er naar.”

Hart voor Brno
De fans missen hart voor de club, bij het bestuur én bij de spelers. “We hoeven niet per se mooi voetbal te zien, maar we willen loyaliteit aan Zbrojovka. De club is ten onder gegaan aan spelers die één goede wedstrijd spelen en dan meteen denken dat ze een superheld zijn.”

Volgens de Brno-fans is het daarom maar goed dat René Wagner dit seizoen voor de groep staat, want hij is een echte Brnak, iemand met een hart voor Brno. Ook Wagners plan om oude spelers met een hart voor Brno te overtuigen om voor Zbrojovka te komen spelen, wordt toegejuicht. Zijn onervarenheid als trainer is wel een heikel punt, alhoewel de tweede divisie een goede leerschool is. Hij én getalenteerde nieuwe spelers hebben daar de kans om te kunnen groeien.

Dynamisch duo
Naast Wagner is ook Richard Dostálek nieuw aangetrokken, als technisch directeur. Hiermee heeft Zbrojovka Brno weer mensen met een voetbalachtergrond aan het roer. Dostálek was het afgelopen seizoen nog routinier in het elftal van Brno en zag daar wat er zich binnen het team afspeelde. Ondanks het feit dat het beide oud-spelers nog dertigers zijn, doet hun werkwijze vermoeden dat ze weten waar ze aan zijn begonnen. Zo wenst het duo enkel met ‘u’ te worden aangesproken, wat ervoor zorgt dat er een afstand wordt gecreëerd tussen spelers en technische staf.

Dostálek en Wagner speelden allebei voor Brno in de jaren negentig, de gouden tijden van de club toen elke wedstrijd werd bezocht door dertigduizend toeschouwers. Succes op het sportieve vlak zal niet genoeg zijn om die supporters terug te winnen. Ook marketingtechnisch ziet de club er slecht uit. Nergens in de stad is een affiche of een advertentie te vinden waarin FC Zbrojovka Brno wordt genoemd en bij de eerste training van dit seizoen (zie slideshow) waren slechts vier supporters aanwezig.

FC Zbrojovka, dat zich na het kampioenschap in 1978 eenmalig Tsjecho-Slowaaks kampioen mag noemen, is de enige professionele voetbalclub in Brno, een stad met bijna 400.000 inwoners. Door het wanbeleid van de afgelopen jaren is er geen sprake van een structurele Tsjechische topclub. Zbrojovka is geen schim meer van de club die in de jaren negentig boven in het linkerrijtje meedraaide. Het wordt tijd dat de weg naar boven wordt ingezet. Liefst zonder leugendetector.

Foto’s: Robbie Kammeijer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: