Per jaar worden er gemiddeld 600 konijnen opgevangen door Knaag&Ko, de afdeling van de dierenbescherming Utrecht die zich ontfermt over knaagdieren. Knaag&Ko bestaat uit vrijwilligers die zich zeven dagen in de week inzetten om te zorgen dat elk konijn weer een baasje krijgt. Momenteel zitten er bij Knaag&Ko 84 konijnen te wachten op een baasje.

“Konijnen worden door de dierenambulance bij ons gebracht, of mensen vangen het konijn zelf” , zegt Petra Ferdinandus, medewerkster van Knaag&Ko. “ Soms worden er konijnen in beslag genomen, omdat ze onder slechte omstandigheden zittenopgesloten  bij hun baasje.”

tanden trekken
Knaag & Ko vangt de konijnen op en zorgt ervoor dat de beestjes goede levensomstandigheden krijgen. “Elke dag zijn wij bezig met het verzorgen van de beestjes. Ze moeten eten krijgen, hun hokken moeten verschoond worden en sommige konijnen hebben medicijnen nodig, omdat ze er slecht aan toe waren toen ze bij ons binnen kwamen”, zegt Petra. “ Elk konijn heeft zijn eigen geschiedenis. Bij sommige konijnen hebben we de tanden eruit moeten halen, omdat ze met rottende tanden binnenkwamen. Deze dieren krijgen daarna special voer. Andere knaagdieren lusten bijvoorbeeld bepaald voer niet, of drinken liever uit een bakje dan uit een fles. Daar houden wij allemaal rekening mee.”

Knaag&Ko bestaat uit vrijwilligers die alles doen uit liefde voor de dieren. “Wij krijgen geen subsidie van de gemeente. Alles wat wij hebben, komt van giften” , zegt Petra.

Voor meer informatie over Knaag&Ko en zwerfkonijnen kunt u kijken op de website van de dierenbescherming.