Postzegelverzamelaars en -verengingen hebben het zwaar. Het kleine papiertje dat je moet likken om te plakken wordt steeds minder gebruikt en verzameld. Zo is het aantal postzegelverzamelaars in Nederland de afgelopen 25 jaar gehalveerd tot circa 30.000. Filatelie is ontstaan in mei 1840, toen in Engeland de eerste zegel is gemaakt.

 

De Penny Black. Dat is de naam van het het eerste papiertje met de plakkerige achterkant. De Britse Koningin Victoria heeft de eer om op de postzegel te worden afgebeeld.

Met een waarde van één penny konden er brieven worden verstuurd. Eerst in London, maar daarna al snel door heel Groot-Britannië. Tot die tijd werden de kosten van een verzending bepaald door afstandsberekeningen, de Penny Black is de eerste standaardprijs voor postverzending.
Sinds 1840 zijn er miljoenen rekeningen, uitnodigingen en liefdesverklaringen tegen een vaste prijs verstuurd, dankzij de postzegel.

De naam Black Penny is gebaseerd op de kleur en de waarde van het papiertje. De opvolger van de Black Penny is een rood zegeltje met dezelfde waarde. Deze kleurverandering was nodig om beter te kunnen zien dat de zegel gestempeld was.

De Penny Black is geen zeldzame postzegel. Van ‘s werelds eerste zelfklevende zegel zijn 287600 vellen gedrukt, wat neerkomt 68808000 zegels.