28th Jun2011

‘Voederhuisjes’ voor studenten (met foto’s)

by Andreke Moedt

Geen saaie kantines met zuur kijkende kassadames en slappe studentenhappen. De studenten in Brno hebben hun eigen café’s op de universiteit, genaamd Krmítko. Letterlijk vertaald betekent het ‘voederhuisje’, vernoemd naar een houten .

Het zijn simpele kantines die voor en door studenten worden gerund. Je kunt er wat te drinken en kleine snacks kopen, maar ze zijn niet zo uitgebreid als de gewone schoolkantines. “Het zijn eigenlijk kleine studentenhuizen”, vertelt studente Marianna Bartkova, die er graag haar tijd doorbrengt. “Als studenten ‘s avonds geen plek hebben om te slapen, kunnen ze er ook wel eens op de bank slapen. Ik ga er zelf soms een dutje doen tussen colleges door.”

De studenten huren de ruimtes voor de krmítko’s van de universiteit. Een oud-student heeft het concept een aantal jaar geleden bedacht en staat aan het hoofd van de onderneming. Er zijn inmiddels veel meer krmítko’s bijgekomen aan verschillende faculteiten van de Masarykova Universiteit. Volgens Marianna is het nu veel meer commercieel geworden. Dat vind ze erg jammer. “Het draait nu meer om geld verdienen en is niet meer zozeer gericht op de studenten.”

Maar de verschillende stijlen en de inrichting van de krmítko’s is wat ze zo bijzonder maakt. “Elke krmítko heeft een eigen design en alles is door de studenten zelf gemaakt en ingericht”, vertelt Marianna. “Sommige zijn vrij formeel en verschillen niet veel van gewone café’s of restaurants, maar andere zijn heel apart. Ze sluiten meestal echt aan bij de faculteit waarin ze zitten. Zo is de Krmítko in de Faculteit van de Letteren een beetje hippie-achtig, net als de studenten. En aan de Economische Faculteit is het erg strak en zakelijk. Het past echt bij de studenten die er komen.”

Een fotoreportage van Krmítko’s:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


*

You may use these HTML tags and attributes: